پریشاننویسی چیست ؟
اصطلاح « پریشاننویسی» در متون اصیل فارسی به این شکل وجود ندارد و یک کلمهی ترکیبی است که در عصر حاضر بکار برده میشود. بنابراین برای دانستن معنی آن باید معنی دو کلمهی « پریشان» و « نویسی» را توضیح داد.
درفرهنگ دهخدا کلمهی پریشان با معانی « درهم و برهمشده ». « بهم برآمده» . « مختلط» . « ژولیده ». « گوریده» . « پشولیده ». « بشوریده» .« شوریده» و « آشفته» تعبیر شده است .
کلمهی « نویسی» هم از کلمهی «نویس» برداشته شده است که مصدر فعل نویس و به معنی نوشتن میباشد .نویس غالبا به تنهایی بکار نمیرود . با کلمهی دیگری ترکیب میشود تا معنی جدیدی بیافریند.
با توجه به معانی ذکر شده، معنی تحت الفظی «پریشاننویسی» یعنی نوشتنِ درهم و برهم یا نوشتن بیهوده. اما «پریشاننویسی» تعبیر گستردهتری دارد.
«پریشاننویسی» در هنرهای تجسمی به تلفیق نقاشی و خوشنویسی گفته میشود. در این حالت هنرمند با استفاده از ترکیب رنگ و خط و با نظم در بینظمی اثری زیبا خلق میکند.
اما در نوشتن«پریشاننویسی» یعنی برونریزی درونیات ذهنی. یعنی هر آنچه در ذهن انباشته شده است را طی فرآیندی به کلمه تبدیل کنید.

اهمیت پریشاننویسی
در همهی انسانها منتقدی وجود دارد که مدام در حال صحبت است. منتقدی که در ذهن خانه دارد و دائما در گذشته سیر میکند یا به دنبال پیشگویی از آینده است. منتقد ذهنی آنقدر تشویش به جان آدم میاندازد که مانع از رشد و خلاقیت فکری میشود .
یکی از بهترین راهکارها برای ساکت کردن آن، پریشاننویسی است . وقتی شروع به نوشتن افکار و ذهنیات خود میکنی در واقع در حال خاموش کردن شعلهی مخرب ذهن هستی تا با تخلیهی افکار اضافی راهی برای آفرینش و خلاقیت بگشایی.
یکی دیگر از مهمترین اثرات آن یادگیری است. وقتی درونیات و افکار ذهنی خود را به نوشته تبدیل میکنید، به ذهن اجازهی نفس کشیدن میدهید. عادت روزانه به پریشاننویسی در طول زمان، مفاهیم ارزشمندی را که در پستوهای تاریک ذهن به فراموشی سپرده بودید را استخراج میکند و همان زمان است که فرآیند یادگیری شکل میگیرد.
چه زمانی و در چه مکانی«پریشاننویسی» را انجام دهیم ؟
پریشاننویسی تمرین بسیار موثری است برای هر انسانی که در مسیر خلاقیت گام برمیدارد. علیالخصوص برای شما که میخواهید داستان بنویسید، مهارت پریشاننویسی بسیار کاربردیست.
برای تمرین بهتر پریشاننویسی یا آزادنویسی توصیه میشود از هر جا و مکانی برای نوشتن استفاده شود. باز هم این روش بهنوعی از قیدوبند خارج شدن است و تمرینی برای خلاقنویسی است. هنگام صبح که تازه از خواب بیدار شدهاید، روی تخت، در تاکسی یا اتوبوس،پشت میز تحریر و یا هر جا و هر مکانی که میتوانید قلم و کاغذ را پیش رو بگذارید یا تایپ کنید، زمان و مکان مناسب برای پریشاننویسی است .
تنها نکتهی حائز اهمیت این است که بیوقفه و بدون تفکر بنویسید . در این زمان به ذهن خود اجازه میدهید که بیتعارف هر آنچه را در خود نگه داشته است نمایان کند .

بیشتر بخوانیم : بهترین تمرین نوشتن و نویسندگی
چگونه تمرین «پریشاننویسی» را انجام دهیم؟
پریشاننویسی موضوع مشخصی ندارد. همانطور که از معنایش پیداست میتوانید از هر دری سخنی بگویید و پیش یروید. از بیان احساسات و دلیل آنها تا خورد و خوراک و تَرَک دیوار میتوانید آزادانه بنویسید.پریشاننویسی یعنی نوشتن بدون فکرکردن و مکث. باید حدود بیست تا سی دقیقه قلم را از کاغذ یا انگشتان را از کیبرد جدا نکنید. عمل نوشتن مهم است . هیچ طرح و نقشهای برای آن وجود ندارد .فقط باید بنویسید و بنویسید.
بیشتر بخوانیم: چگونه آزادنویسی بهتری را تجربه کنیم؟
چگونه از پریشاننویسی به نوشتن داستان کوتاه میرسیم؟
داستاننوشتن قواعد و قوانینی دارد که در اینجا مدنظر ما نیست. منظور ما از نوشتن داستان کوتاه چگونگی رسیدن به ایده برای طرح داستان است.
وقتی پریشاننویسی به عادت روزانه و دائمی تبدیل شود، فرصت کمالگرایی و ایدهآلنویسی را میکاهد. عادت کردن به بیتوجهی به منتقد درون یکی از راههایی است که باعث میشود کمتر از نوشتن طفره برویم و با بهانۀ کمتری قلم به دست بگیریم.
به این ترتیب میتوانیم به جای اینکه مدام به خودمان برای خوب نوشتن گوشزد کنیم، آزاد و بیپروا بنویسیم و درنهایت متوجه میشویم بهتر از تصورمان میتوانیم بنویسیم.
در زندگی امروز، دیروز و حتی آیندهی ما اتفاقاتی میافتد که داستانی را در پی دارند. ما در زندگی با آدمهایی برخورد میکنیم که هر کدام کتابی از داستانهای مختلف هستند. هر کدام از ما سینهای سرشار از داستانهای جذاب و شگفت انگیز داریم که باید روی کاغذ بنشینند. اما افکار متفاوت، ذهنیات، تشویش و اضطرابهای روزمره مانع از تراوش خلاقیت ما در خلق داستان میشوند .
بنابراین با پریشاننویسی و رهایی ذهن از بند این موانع به مرور زمان، فضای بزرگی برای تفکر و آفرینش ایجاد میکند .
بیشتر بخوانیم :
چگونه در یک روز یک داستان کوتاه بنویسم ؟
راهکارهایی برای برنامهریزی جذاب
[…] از پریشان نویسی تا آفرینش داستان کوتاه […]